fbpx

20% van vakmannen ging failliet in 2018

intro

Wanneer je start als zelfstandig vakman heb je gemiddeld 5 jaar ervaring achter de rug en meerdere certificeringen of specialisatie opleidingen gevolgd. Dit is een aanzienlijke investering die je hebt gemaakt om je slaagkansen te verhogen.

Je start dan ook als de meest gemotiveerde en beste versie van jezelf hebt het gevoel dat niks jou kan tegenhouden in jouw pad naar roem en rijkdom.

Behalve… niemand kent je, niemand vertrouwt je en je concurrenten zijn al 10-15 jaar langer bezig dan jou!

Jouw concurrenten hebben uitstraling en alle kennis over hoe je een bedrijf moet runnen. Ze hebben reeds heel veel klanten en hun volledige netwerk bestaat al. Hun klanten komen op magische wijze en je hebt geen idee hoe je dat moet nadoen. Jouw omgeving blijft zeggen dat het wel goed komt en dat je gewoon even geduld moet hebben.

Als ik vandaag als vloerder start heb ik heb een logo nodig, visite kaartjes, een werf-doek, belettering op mijn camionette, een website, een Facebook pagina en een boekhoudprogramma. En vergeet niet … je moet een krak zijn in je vak!

Cijfers 2018

Uit het gepubliceerde verslag van Graydon, de referentie op Belgische ondernemers-cijfers kunnen we een duidelijk beeld schetsen van de specifieke sector cijfers. Van alle nieuw opgerichte ondernemingen in 2013 is 5 jaar later (begin 2018) nog 78% actief.

Dat wil zeggen dat op 5 jaar tijd, 22% van dat soort bedrijven niet meer bestaat. Een concurrent minder kan je denken! Let alleen op dat je zelf geen slachtoffer wordt. 

Als de cijfers over 10 jaar bekeken worden, dan is het aantal stoppers opgelopen tot 45% … dat is bijna de helft! 

In cijfers ziet dat er als volgt uit:  van de 8.071 opgestarte ondernemingen in 2013 zijn er begin 2018 nog 6.295 actief. En van de 9.697 uit 2007 zijn er nog slechts 5.333.

Starters Atlas Graydon 2017 p. 24

Tabel 11 Evolutie aantal starters volgens sector in België
Starters cijfer voor bouw + gespecialiseerde bouwwerkzaamheden voor 2013

Starters Atlas Graydon 2017 p. 24

Tabel 11 Evolutie aantal starters volgens sector in België
Starters cijfer voor bouw + gespecialiseerde bouwwerkzaamheden voor 2013

Waarom?

Waarom zoveel vakmannen afhaken hangt natuurlijk af van heel wat factoren zoals te weinig voldoening of omstandigheden. Maar een groot deel van het afhaken ligt in een gebrek aan organisatie en opvolging. Er komen te weinig klanten binnen door gebrek aan reclame en visibiliteit. Er is onvoldoende opvolging in betalingen, ….  er is te weinig kennis van de financiële kant en/of de marketingkant. 

Neem jij graag een vliegende start als zelfstandig vakman? Of ben je al gestart en lees je graag hoe jouw zaak het wél kan overleven in 2019? Lees dan zeker ook even de “checklist voor vakmannen in 2019

Sluit Menu